Depressiviteit

Persoonlijk Leiderschap

Mijn visie, in de context van depressiviteit, is dat taboes rond dit onderwerp verdwijnen en dat het onderwerp depressiviteit bespreekbaar wordt voor iedereen. Mijn visie is dat het voor veel mensen mogelijk is om de depressies te accepteren, en nog een stap verder, om het Persoonlijk Leiderschap over het leven terug te nemen.
Al mijn activiteiten die ik onderneem rond het onderwerp depressiviteit staan in het teken van deze visie.

Gespreksbegeleider

De Depressie Vereniging in Nederland heeft zich o.a. tot taak gesteld om een landelijk netwerk van lotgenotengroepen op te zetten. Inmiddels zijn er zo’n 30 groepen actief. Namens deze vereniging ben ik gespreksbegeleider van twee groepen, in Arnhem en in Nijmegen.
Een lotgenotengroep is geen therapiegroep en ook geen behandelprogramma. De groep kan een belangrijke rol spelen in jouw leven, naast je behandeling. Maar je kunt er ook aan deelnemen als je niet in behandeling bent. De groep staat geheel op zichzelf. In een lotgenotengroep ben je zoals je bent. Je hoeft niets. Iedereen kan op zijn of haar eigen wijze meedoen. Soms wil je misschien alleen maar luisteren. Er is ook gelegenheid voor een actieve inbreng. Er gelden enkele basisregels zoals aandacht hebben voor elkaar en niets naar buiten brengen van wat in de groep naar voren komt. Dit is belangrijk om een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de groep te creëren. De groepsleden vertellen elkaar in de groep hoe zij leven met hun depressie. De één heeft een manier gevonden om met de situatie om te gaan, de ander nog niet. In de groep kun je tips uitwisselen en elkaar ondersteunen. Waarover gesproken wordt, bepalen de groepsleden zelf. Soms spreekt de groep af om een bepaald thema te bespreken. Maar meestal gaat het over ieders eigen ervaringen. Bijvoorbeeld over je dagindeling, werk, reacties van de omgeving of de vraag tegen wie je wat vertelt. Over medicatie, slaapproblemen, hoe om te gaan met schuldgevoelens en nog veel meer. De deelnemers kunnen met elkaar ook andere initiatieven ontplooien, zoals bijvoorbeeld samen wandelen of fitnessen, bioscoopbezoek, eten of een andere activiteit die kan helpen om het leven wat aangenamer te maken.

Coach

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe het is om depressief te zijn en welke gevolgen dit heeft voor je leven, relatie(s), werk, etc. Het is daarom niet vreemd dat ik me in mijn praktijk met name richt op mensen met depressiviteit.
De methode die ik heb ontwikkeld is bedoeld om het Persoonlijk Leiderschap over je leven terug te nemen waardoor het leven weer zinvol wordt en kwaliteit krijgt. De methode laat je in een aantal stappen zien hoe jij je leven tot nu toe hebt geleefd, onder invloed van de depressies, en wat de voor- en nadelen van depressiviteit zijn. Dit is heel confronterend, maar noodzakelijk voor de volgende stap. Wil ik op deze manier verder gaan, of niet?

Gastspreker en Gastdocent

Sinds 2012 geef ik gastcolleges en vanaf 2016 ook masterclasses over depressiviteit op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) in Nijmegen. De studenten van diverse opleidingen krijgen een theoretisch basiskennis. Ik vul dit aan met mijn ervaringen van een leven van meer dan 50 jaar met depressiviteit. Zowel de studenten als de leerkrachten ervaren dit als een zeer waardevolle aanvulling.
Mijn streven is om in meer onderwijsinstellingen en ook in de gezondheidszorg gastcolleges en lezingen te houden.

Trainer

Ik ben met een collega een training aan het ontwikkelen voor mensen met depressiviteit en andere psychische problemen. Ook deze training heeft als doel om bewustzijn te ontwikkelen over hoe je tot nu toe je leven hebt geleefd en welke factoren (patronen, overtuigingen) daarbij een rol spelen. Vervolgens richt de training zich op het terugnemen van het Persoonlijk Leiderschap over je leven.

Contact

Peter Oostelbos
Koningin Julianastraat 18
6668 AG Randwijk

06-21182659

info@dehartenboom.nl

Laat een bericht achter